karate judo kendo aikido taekwondo kung fu thaiboxning jiujitsu budo

Butiken

Vilken kampsport passar mig?

Är du intresserade av att börja träna kampsport men undrar vilken du ska välja? Vi hjälper gärna till med denna guide!

Spännande! Kampsport är ett fantastiskt sätt att träna både kropp och sinne. För att hjälpa dig att hitta rätt kampsport så går vi över några av dom mest populära formerna av kampsport i Sverige. 

Gillar du snabba och explosiva rörelser eller föredrar du långsamma och metodiska tekniker? Vill du fokusera på stående strider eller är du intresserad av markkamp? Nedan tittar vi på egenskaper i olika kampsporter.


Mixed Martial Arts (MMA): MMA
är en fullkontaktskampsport som integrerar olika stilar och tekniker från andra kampsporter, inklusive brottning, boxning, Muay Thai och brasiliansk Jiu-Jitsu. Striderna äger rum både stående och på marken, och målet är att besegra motståndaren antingen genom knockout, submission eller domslut.

MMA Är väldigt populärt i Sverige och det finns många klubbar genom landet. Här är träningen väldigt mångsidig och erbjuder lite av allt. För att börja på MMA krävs egentligen enbart ett par slitstarka shorts. Boxningshandskar finns ofta att låna på klubben, men man köper gärna ett eget par efter man bestämt sig för att fortsätta. Tandskydd och suspensoar är basala skydd.


Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ)
: Om du föredrar markkamp och att arbeta på nära håll. BJJ-tekniker inkluderar grepp, positionering och submission-låsningar, vilket gör det möjligt för mindre och svagare personer att effektivt försvara sig mot större och starkare motståndare genom att använda teknik och kroppslig hävstång. BJJ utvecklades från traditionell japansk Jiu-Jitsu och populariserades av brasilianska familjen Gracie.

Även inom BJJ finns det en drös med klubbar i Sverige. På dom flesta klubbar får man provträna gratis och det räcker med att dyka upp i shorts och t-shirt. Väljer man att fortsätta så skaffar man en BJJ gi samt tandskydd till en början.


Muay Thai: Muay Thai eller Thaiboxning är en traditionell thailändsk kampsport som är känt för sin brutalitet och effektivitet både som tävlingsform och för självförsvar. Muay Thai-utövare tränar för att utveckla styrka, smidighet, uthållighet och snabbhet. Tekniker inkluderar slag med nävar, sparkar mot olika delar av kroppen, armbågar och knän som används på nära håll, samt klinch-tekniker för att kontrollera motståndaren. Muay Thai är också en del av den thailändska kulturen och har ceremoniella inslag som musik och dans före matcher.

Det finns många Thaiboxningsklubbar i Sverige och här kan man provträna i shorts och t-shirt. Thaiboxningshandskar, Thaiboxningsshorts, suspensoar och tandskydd är basala produkter om man fortsätter.


Brottning: Brottning är en kampsport där målet är att fälla eller ta ned motståndaren på mattan och kontrollera dem. Det finns olika stilar av brottning, inklusive grekisk-romersk brottning och fristilsbrottning. Tekniker inkluderar kast, nedtagningar, och positionering för att få poäng eller söka efter fall.

Brottning är känd för att vara väldigt fysisk. Här pressar man både fysisk och mental styrka till max, genom kroppsövningar, styrketräning, löpning m.m. Basprodukter i brottning är ett par bra brottarskor.


Boxning: Boxning är en kampsport där utövarna använder slagtekniker med händerna för att attackera och försvara sig. Det är en av de äldsta och mest populära kampsporterna i världen. I boxning använder utövarna handskar och följer strikta regler för att slå mot motståndarens överkropp och huvud, samtidigt som de undviker att bli träffade själva. 

Boxningsträning fokuserar på att utveckla snabbhet, styrka, kondition, och koordination. Tävlingar kan vara både amatör- och proffsnivå, och avgörs vanligtvis genom antingen domslut, knockout eller teknisk knockout. Boxning är också känd för att bygga disciplin, självförtroende och mental styrka hos sina utövare.


Karate: Karate är en traditionell japansk kampsport som betonar stående strider med användning av slag, sparkar och blockeringar. Det är inte bara en kampsport, utan också en disciplin som främjar självkontroll, disciplin och karaktärsutveckling. Karateutövare tränar för att förbättra sin fysiska kondition, koordination och mentala skärpa. 

Teknikerna i karate utförs med precision och kraft och kan anpassas för både självförsvar och tävling. Karate inkluderar också kata, en serie av förutbestämda rörelser som representerar olika stridsituationer och är en viktig del av träningen för att förstå principerna bakom teknikerna.


Taekwondo: Taekwondo är en koreansk kampsport som betonar användningen av snabba och kraftfulla sparkar. Det är också en olympisk sport och en av världens mest populära kampsporter. I Taekwondo tränar utövarna för att utveckla balans, smidighet, styrka och flexibilitet, med fokus på tekniker som höga sparkar, slag, blockeringar och fotarbete. 

Utövarna tävlar vanligtvis i en kontrollerad miljö där poäng ges för att landa korrekta slag och sparkar på motståndaren. Taekwondo är inte bara en fysisk aktivitet utan också en disciplin som främjar självkontroll, respekt och karaktärsutveckling. Träningen inkluderar också kata, en serie av förutbestämda rörelser som representerar olika stridsituationer och hjälper utövarna att förbättra sin teknik och förståelse för konsten.


Judo: Judo är en japansk kampsport och självförsvarsmetod som fokuserar på att använda motståndarens kraft och rörelse till ens fördel. Istället för att konfrontera kraften direkt, använder judoutövaren kast, nedtagningar och grepp för att kontrollera och kasta motståndaren till marken. 

Judo utövas vanligtvis på en matta och inkluderar också tekniker för markkamp och submissions. Träningen betonar balans, koordination, smidighet och fysisk styrka. Teknikerna i judo kan anpassas för både tävling och självförsvarssituationer, vilket gör det till en mångsidig och effektiv kampsport.


Krav Maga: Krav Maga är en modern och praktisk självförsvarsmetod som utvecklades för det israeliska försvaret. Till skillnad från många traditionella kampsporter fokuserar Krav Maga på att använda enkla och instinktiva tekniker för att hantera verkliga hot och attacker i snabba och oförutsägbara situationer.

Träningen i Krav Maga innefattar tekniker för att försvara sig mot en mängd olika attacker, inklusive slag, sparkar, grepp, och vapenhot. Det inkluderar också lärande om att hantera stress och att agera snabbt och effektivt under påfrestning. Krav Maga betonar också vikten av att vara medveten om ens omgivning och att undvika farliga situationer när det är möjligt.

En av de centrala principerna i Krav Maga är att använda allt tillgängligt för att försvara sig, vilket kan inkludera användning av föremål i ens omgivning som vapen eller hjälpmedel för att undkomma en farlig situation. Träningen är intensiv och realistisk för att förbereda utövaren för potentiella faror i verkliga livet. Krav Maga är också känt för att främja självförtroende, mental styrka och självkontroll hos sina utövare.


Kendo: Kendo är en japansk svärdfäktningskampsport som fokuserar på användningen av bambusvärd (shinai) och skydd för att simulera svärdfäktning. Till skillnad från historisk svärdfäktning, där målet var att träffa motståndaren med verkliga svärd, är kendo en moderniserad form av träning där säkerheten är av yttersta vikt. I kendo strävar utövarna efter att landa korrekta träffar på specifika målområden hos motståndaren medan de följer strikta regler och etikett.

Träningen i kendo fokuserar på teknik, timing, rörelse och andlig utveckling. Utövarna bär skyddsutrustning, inklusive hjälm, bröstskydd och handskydd, för att minimera risken för skador. Kendo betonar också respekt för motståndaren och förståelsen för den historiska och filosofiska kontexten av svärdfäktning. Det är både en fysisk och mentalt krävande kampsport, och träningen syftar till att utveckla disciplin, självkontroll och koncentration.


Vi på jabb har kontakt med många klubbar runtom i Sverige och ger gärna råd & tips om ni vill börja träna kampsport! För er som bor i Stockholm så är ni varmt välkomna att svänga förbi vår butik på Areanvägen 23 om ni vill få tips om klubbar att träna på samt utrustning kring den sport som ni väljer. Alternativt så kan ni även e-maila eller ringa till oss för att se om vi kan hjälpa till.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.