Butiken

Rashguards för kampsport och träning

En guide till kompressionskläder

Rashguards och kompressionskläder: Optimalt skydd och komfort för kampsport och träning

När det kommer till träning, särskilt kampsport, spelar utrustningen en avgörande roll för att skydda kroppen, optimera prestanda och säkerställa komfort. Bland de viktigaste plagg som en idrottare bör ha i sin arsenal är rashguards, både tröjor och byxor, som inte bara skyddar huden utan även bidrar till en effektivare träning. I det här inlägget ska vi dyka djupare i varför rashguards är ett måste, hur de används i kampsport och på gymmet, samt vilka fördelar de erbjuder.

Vad är en rashguard och varför är den viktig?

En rashguard är en tight åtsittande tröja eller byxa, vanligtvis tillverkad av stretchiga, fukttransporterande material som andas. Ursprungligen designade för vattenaktiviteter, har rashguards blivit ett grundläggande plagg inom kampsporter som Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), MMA, brottning, och andra sporter där hudkontakt med ytor och andra människor kan leda till skrubbsår, hudirritation och bakterieöverföring. De erbjuder skydd mot mattbrännskador och små sår som kan uppstå under intensiva träningspass.

Rashguards är inte bara praktiska för kampsport, utan de har också blivit populära för generell träning på gymmet och andra utomhusaktiviteter som hinderbanelopp (OCR-race) och löpning.

Rashguards för kampsport: Komfort och funktion

BJJ och grappling

För dem som tränar Brazilian Jiu-Jitsu är rashguards nästan ett obligatoriskt inslag. Tröjorna är designade för att tåla de tuffa förhållandena under ett BJJ-pass där kroppskontakt med både mattor och träningspartners är oundviklig. Rashguards för BJJ är tillverkade av högkvalitativa material som både andas och transporterar bort svett, vilket hjälper till att hålla dig sval och bekväm under intensiva sessioner. Dess tighta passform förhindrar att tyget viks eller fastnar, vilket är avgörande för att minska skav och irritation under sparringen.

Vissa modeller erbjuder även kompressionsfunktioner som sägs kunna förbättra blodcirkulationen och reducera muskeltrötthet, något som gör stor skillnad under långa träningspass.

MMA

I Mixed Martial Arts (MMA) är rashguards lika viktiga som i BJJ. MMA involverar en kombination av stående och markbaserad kamp, och rashguards ger ett lager av skydd mot motståndarens grepp, vilket gör det svårare för dem att få tag i din tröja. Dessutom, precis som inom BJJ, hjälper rashguards till att förhindra mattbrännskador och skydda huden från skrubbsår.

Rashguards för MMA är ofta designade med extra hållbarhet och förstärkta sömmar för att motstå slitaget från de krävande träningspass som sporten innebär. Vissa modeller kan även ha extra skyddande paneler på strategiska ställen, vilket kan vara en stor fördel beroende på vilken typ av träning du bedriver.

Rashguards på gymmet och utomhus

Allmän träning och löpning

Rashguards är inte bara för kampsport. På gymmet fungerar de utmärkt som ett svettabsorberande, andningsbart alternativ till vanliga träningskläder. Kompressionseffekten kan ge stöd för muskler och hjälpa till att minska träningsvärk efter hårda pass. Dessutom gör den tighta passformen att rörelserna inte hindras, och du kan känna dig bekväm under hela träningspasset.

För löpare, särskilt under kallare dagar, kan rashguards, speciellt de med långa ärmar, ge ett skyddande lager utan att överhetta kroppen. Många modeller erbjuder också UV-skydd, vilket gör dem till ett utmärkt val för utomhusaktiviteter.

Rashguardbyxor och spats

Precis som rashguardtröjor erbjuder rashguardbyxor (eller spats) ett skyddande lager för benen. Dessa används ofta inom brottning och BJJ, där de inte bara skyddar huden mot mattkontakt utan även erbjuder en kompressionseffekt som kan förbättra blodcirkulationen och stödja musklerna under träning. Spats kan också vara mycket bekväma att använda under shorts eller som ett extra lager under kyligare träningspass eller utomhusaktiviteter som terränglöpning.

Tävlingsgodkända rashguards med rankade färger

På jabb.se erbjuder vi även tävlingsgodkända rashguards som följer internationella riktlinjer, inklusive rankade färger för både barn och vuxna. För BJJ-utövare är det viktigt att rashguarden överensstämmer med tävlingsreglerna, vilket innebär att färgerna ofta matchar bältesnivåerna. Vårt sortiment inkluderar rashguards i alla rankade färger, så att du kan tävla med stil och inom regelverket. Dessa modeller är utformade för att ge maximal komfort, hållbarhet och rörelsefrihet under tuffa tävlingar och träningspass.

Tips för att välja rätt rashguard

När du väljer en rashguard är det viktigt att tänka på ett par faktorer:

  1. Passform: Tröjan eller byxan ska sitta tight men inte begränsa din rörelseförmåga. Ett för löst plagg kan fastna eller orsaka obehag.
  2. Material: Leta efter material som andas och transporterar bort fukt. Ett bra rashguard-material hjälper dig att hålla dig torr och sval.
  3. Sömmar: Förstärkta sömmar är viktiga, särskilt om du planerar att använda rashguarden i tuffare miljöer som MMA eller BJJ.
  4. Antibakteriella egenskaper: Vissa rashguards har behandlats med antibakteriella medel, vilket hjälper till att hålla plagget fräschare under längre tid.

Slutord

Rashguards och kompressionskläder har blivit oumbärliga inom kampsport och generell träning tack vare deras skyddande och prestationsförbättrande egenskaper. Oavsett om du tränar BJJ, MMA, går till gymmet eller är ute på ett löppass, kan en rashguard hjälpa dig att prestera på topp samtidigt som du håller dig bekväm och skyddad. Utforska vårt sortiment av rashguards och hitta den modell som passar just dina behov. Om du är intresserad av att beställa custom-made rashguards för din klubb eller ditt företag, tveka inte att kontakta oss på info@jabb.se.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.